Er is een groeiende hoeveelheid bewijs dat specifieke probiotica kunnen helpen om het risico op antibiotica geassocieerde diarree (AAD) te verminderen. Volgens een Cochrane systematic review zijn met name Lactobacillus rhamnosus en Saccharomyces boulardii effectief bij kinderen met AAD.(1) Professor Hania Szajewska, hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde van de Medische Universiteit van Warschau, onderzoekt momenteel in hoeverre een indicatiespecifiek, multispecies probioticum van Winclove, in staat is om de incidentie van AAD bij kinderen te verlagen. Multispecies probiotica voor de preventie van AAD worden nog niet aanbevolen bij kinderen, ondanks aanwijzingen dat deze effectiever zijn dan probiotica die een bacteriestam bevatten.(2,3) Het protocol voor dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in BMJ Open.
Het gaat om een dubbelblind gerandomiseerd, placebo-gecontroleerd onderzoek. De onderzoeksgroep zal bestaan uit 350 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 18 die een orale of intraveneuze breedspectrum antibioticakuur krijgen. Binnen 24 na de start van de antibioticakuur zullen zij beginnen met het slikken van het probioticum of een placebo. Hiermee gaan zij door tot 7 dagen na beëindigen van de antibioticakuur. Aan de hand van de Amsterdam Infant Stool Scale (voor kinderen jonger dan 1 jaar) of de Bristol Stool Form (voor kinderen ouder dan 1 jaar) wordt de hoeveelheid en consistentie van de ontlasting vastgelegd. Wanneer er diarree optreedt, zal de ontlasting onderzocht worden op de aanwezigheid van pathogenen waarvan bekend is dat ze diarree veroorzaken. De belangrijkste uitkomstmaat van het onderzoek is het optreden van AAD. Het onderzoek is inmiddels van start gegaan: begin juni waren 22 kinderen geïncludeerd.
Wilt u aan uw patiënt of cliënt uitleggen waarom het zin heeft om een probioticum te slikken tijdens een antibioticakuur? Winclove heeft een kort animatiefilmpje gemaakt waarin uitgelegd wordt wat de nadelige gevolgen zijn van een antibioticakuur voor darmmicrobiota, en hoe probiotica kunnen helpen. Klik op het plaatje om de animatie te starten. U kunt de animatie ook terugvinden op het YouTube-kanaal van Winclove Probiotics.
Referenties
(1) Goldenberg, J. Z., Lytvyn, L., Steurich, J., Parkin, P., Mahant, S., & Johnston, B. C. (2015). Probiotics for the prevention of pediatric antibiotic‐associated diarrhea. The Cochrane Library.
(2) Timmerman, H. M., Koning, C. J. M., Mulder, L., Rombouts, F. M., & Beynen, A. C. (2004). Monostrain, multistrain and multispecies probiotics—a comparison of functionality and efficacy. International journal of food microbiology, 96(3), 219-233.
(3) Chapman, C. M. C., Gibson, G. R., & Rowland, I. (2011). Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains?. European journal of nutrition, 50(1), 1-17.