In de zorg komt er steeds meer aandacht voor de kwaliteit van leven van de patiënt. Er wordt niet alleen meer gekeken naar abstracte maten als bloedwaarden en andere labuitslagen, maar ook naar hoe een patiënt zich voelt of functioneert. De beste manier om dit te meten, is door het de patiënt zelf te vragen. Bijvoorbeeld door hem voor en na het inzetten van een middel vragen te stellen over zijn welzijn.
Om mensen op weg te helpen met probiotica, biedt Winclove via zorgprofessional startpakketten aan met 14 zakjes probiotica, goed voor 7-14 dagen gebruik. Hierbij kan gekozen worden uit vier verschillende formuleringen. Hiermee kunnen cliënten ervaren wat probiotica voor hen kan betekenen. De afgelopen jaren werd met deze startpakketten een dagboekje meegestuurd, waarin de cliënt voor en na probioticagebruik kon noteren waarvan hij last had en hoe vaak. Ook werd gevraagd naar verschillende aspecten van kwaliteit van leven. De vragen waren gebaseerd op de Quality of Life SF12 vragenlijst en de Bristol Stool Scale. Deze dagboekjes zijn geanalyseerd en de resultaten hiervan zijn eind augustus 2021 gepubliceerd.(1)
Naast de vragenlijsten kon men ook opmerkingen noteren in het dagboekje. Deze geven een goed beeld van welk verschil probiotica kan maken. De meerderheid liet weten na 7-14 dagen al een positieve ervaring te hebben, met verbetering van klachten en kwaliteit van leven.
Vrouw, 32 jaar
Op advies van een diëtist, heb ik 2 weken lang jullie probiotica gebruikt. Life changing, wat ben ik opgeknapt, eeuwige dank!
Moeder over haar dochter
Dochter kampte met obstipatie. Gebruikt al 2 jaar Florax. Via kinderarts jullie probiotica gaan gebruiken. Dochter heeft geen obstipatie meer en is gestopt met de Florax.
Vrouw, leeftijd onbekend
Ik heb begin december jl. een proefpakket probiotica gekregen via mijn diëtist, i.v.m. 3 maanden heftige diarree en buikpijn die toegeschreven zijn aan PDS. Toen ik met de probiotica startte had ik nog ca. 3/4/5x per dag een brijachtige ontlasting en buikpijn gepaard met veel lawaai in de darmen. Na 3 dagen gebruik verminderde dit al in 2x daags een normale ontlasting. Alleen op stressvolle dagen wil er nog wel eens 1x brijachtige ontlasting bij zijn. Maar het houdt op en wordt weer normaal.
Diëtist deelt ervaring cliënt
Wat ben ik blij dat je de probiotica voorgeschreven hebt. Inmiddels heb ik al nieuwe besteld. Want het helpt zo enorm goed. Na 3 dagen had ik al normale ontlasting en geen buikpijn meer. Nogmaals veel dank.
Volwassen vrouw
Tien maanden antibiotica vanwege abcessen in de buik en buikwond die niet wilde genezen. Na 5 maanden gestart met probiotica. Al na 3 dagen probioticagebruik is de ontlastingsconsistentie verbeterd. Geen diarree meer en bijna geen buikpijn meer.
Uit de analyse blijkt ook dat niet iedereen na 7-14 dagen verschil ervaart. Startpakketgebruikers zeggen hierover het volgende:
Moeder over dochtertje
Voor het weekend hebben we de 2 weken probiotica opgemaakt en helaas merkte ik weinig resultaat bij mijn dochtertje. De laatste keer ontlasting was na 4 dagen ipv 7/10 dagen maar nog steeds erg hard en veel. Ik had m’n hoop er best wel op gevestigd maar helaas.
Zorgprofessional over gebruik voor zichzelf vanwege obstipatie
De eerste drie dagen had ik, na inname, veel last van de maag en een vol gevoel. Dit nam langzaam af maar de pijnklachten bleven wel. Mijn ontlastingspatroon verbeterde iets, elke dag weer een toiletbezoek. Echter na een week werd de obstipatie weer net zo erg als eerst. Ik heb het ook na mijn vakantie een lange tijd ingenomen maar zonder resultaat. Ik bleef wel wat last van buikpijnklachten houden, waarop ik besloot te stoppen met innemen.
Wilt u meer weten over dit onderzoek naar de ervaringen van probioticagebruikers? In oktober en november geven wij op diverse data een webinar over de waarde van gebruikersonderzoek en gaan we dieper in op de resultaten. Kijk op onze website voor de data en inschrijven.
(1) van der Geest, A. M., I. Besseling-van der Vaart, E. M. Schellinger-de Goede, M. B. van der Waal, E. Claassen, J. Flach, and L. H. M. van de Burgwal. "Multispecies probiotics promote perceived human health and wellbeing: insights into the value of retrospective studies on user experiences." Beneficial microbes (2021): 1-18.