PDS is een lastige aandoening. Niet alleen voor de mensen die eraan lijden, maar ook voor zorgprofessionals die PDS-patiënten proberen te helpen. Niet alleen zijn er verschillende subtypes van PDS, maar ook de klachten kunnen sterk uiteen lopen. En wat bij de ene patiënt helpt om symptomen te verminderen, werkt vaak niet bij de andere.
Dat komt doordat PDS een zogenaamde multifactoriële aandoening is: ofwel er spelen veel verschillende factoren een rol bij het ontstaan ervan. En niet alle factoren zijn bij iedereen aanwezig en de combinatie van factoren kan wisselen. Dat maakt het vinden van de best passende behandeling vaak moeilijk, maar ook het doen van wetenschappelijk onderzoek naar de behandelingen.
Een groeiende hoeveelheid onderzoek laat zien dat veranderingen in de darmmicrobiota een rol spelen bij PDS. Zo wijkt de darmmicrobiota van veel mensen met PDS af van die van gezonde mensen. Maar ook zijn er verschillen te zien tussen de diverse subtypes, en neemt de afwijking van de microbiota ten opzichte van gezonde mensen toe naar mate de symptomen heftiger zijn.
Probiotica vormt een van de manieren waarmee de darmmicrobiota beïnvloed kan worden. Maar er zijn veel verschillende soorten probiotica. Onderzoeken welk probioticum het beste werkt bij PDS is een lastige opgave. Dat blijkt uit de vele onderzoeken die er al gedaan zijn: Sommige probiotica helpen goed, anderen een beetje, en weer andere helemaal niet. En of een probioticum helpt, ligt niet alleen aan het product zelf, maar ook aan de kenmerken van de patiënt die het gebruikt.
Dus als u een probioticum wilt adviseren, is het niet alleen zinvol om na te gaan of er onderzoek meegedaan is bij PDS, maar om ook te kijken bij welke subgroep dit is gedaan.
Wilt u meer weten over de rol van de microbiota bij PDS of over de mogelijkheden van probiotica? Bezoek onze themapagina of doe mee met onze geaccrediteerde scholing over PDS.
Veel leesplezier,
Anneliet Bannier
Fotocredits: odd-add/Shutterstock.com