Sommige jonge kinderen blijken veel gevoeliger voor infecties dan andere. Zo’n 20-30% van hen wordt zelfs zo ziek, dat zij opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Volgens een Deens-Australisch cohortonderzoek onder 776.657 zwangere vrouwen en hun kinderen zou dit het gevolg kunnen zijn van antibioticagebruik door de moeder voor of tijdens de zwangerschap.
Van het totale aantal kinderen werden er 141.359 geboren bij een moeder die tijdens de zwangerschap antibiotica had gebruikt. Deze kinderen hadden 18% meer kans op een ziekenhuisopname met een infectie dan kinderen geboren bij moeders die geen antibiotica hadden gebruikt (HR 1,18, 95% CI 1,17-1,19). Dit verhoogde risico bleef bestaan gedurende de eerste 14 levensjaren.
Het risico op een ziekenhuisopname nam verder toe naar mate het antibioticagebruik dichter op het moment van bevallen had plaatsgevonden. Het aantal antibioticakuren was eveneens van invloed op het risico; twee of meer antibioticakuren leidde tot een toename tot 26% bij vaginaal geboren kinderen en tot maar liefst 56% bij kinderen die via een keizersnede geboren zijn.
Ook antibioticagebruik voorafgaand aan de zwangerschap bleek van invloed te zijn op het risico op ziekenhuisopname. Kinderen van moeders die in de 18 maanden voorafgaand aan de zwangerschap antibiotica hadden gebruikt, hadden 10% meer kans om opgenomen te worden. Dit is in vergelijking tot kinderen van moeders die noch voorafgaand aan, noch tijdens de zwangerschap antibiotica hebben gebruikt.
De onderzoekers vermoeden dat antibioticagebruik rondom de geboorte zorgt voor een verandering van de microbiota van de moeder. Hierdoor krijgt een pasgeborene andere of minder diverse bacteriën mee tijdens de geboorte. Dit heeft weer gevolgen voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, omdat de darmbacteriën van pasgeborenen een belangrijke rol spelen bij de rijping van het immuunsysteem.