Wij hebben dit magazine speciaal voor u, als lid van de NVK, gemaakt. In dit magazine leest u wetenschappelijke informatie over wat het nut is van probiotica voor kinderen, en wat de rol is van de microbiota bij het ontstaan van bepaalde aandoeningen. Wilt u meer weten over de wetenschap achter probiotica, scholingen of wat probiotica kan betekenen voor uw patiënten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via service@winclovewetenschap.nl.

 

De kolonisatie van de darmen begint al bij de geboorte. Welke bacteriën zich vestigen in de darmen is afhankelijk van diverse factoren. Zo is er, met name in het eerste levensjaar, verschil te zien in de samenstelling van de darmmicrobiota van vaginaal geboren kinderen en kinderen die via een keizersnede ter wereld zijn gekomen. Ook andere factoren zijn van invloed op de ontwikkeling van de microbiota. Het bekendste voorbeeld is antibioticagebruik. Het verstorende effect hiervan ontstaat niet alleen wanneer het kind zelf antibiotica krijgt, maar ook wanneer de moeder tijdens of zelfs voor de zwangerschap antibiotica moet nemen. Over de ontwikkeling van de microbiota bij baby’s en het effect van perinatale antibiotica leest u meer in dit magazine.  

 

De samenstelling van de darmmicrobiota is ook van grote invloed op de latere gezondheid. Dit komt onder meer omdat de kolonisatie van de darmen in de eerste drie levensjaren hand in hand gaat met de ontwikkeling van het immuunsysteem. Wanneer de microbiota van kinderen met bepaalde aan-doeningen vergeleken wordt met die van gezonde kinderen, blijken er vaak verschillen te zijn. Zo kan de samenstelling minder divers zijn, of zijn er minder gunstige en meer ongunstige bacteriesoorten aanwezig.  

 

Een van de manieren om de darmmicrobiota – en daarmee de gezondheid – te beïnvloeden, is door middel van probiotica. Steeds meer onderzoeken laten zien dat bepaalde soorten probiotica in staat zijn om symptomen te verminderen of zelfs te voorkomen. In deze kinderspecial van No Guts No Glory kunt u lezen wat er de laatste jaren uit wetenschappelijk onderzoek bekend is geworden over de ontwikkeling van de microbiota van baby’s en hoe probiotica kunnen helpen bij bepaalde aandoeningen bij kinderen.     

 

Ik wens u veel leesplezier!

 

Anneliet Bannier

 

 

Interview foto

 

Fotocredits: Anna Kraynova/Shutterstock.com

 

 

 

Kinderen, microbiota, kolonisatie darmen, microbioom, darmflora, darmbacteriën, antibiotica

 
2/8
Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...