Hij is er eindelijk: de Nationale Gids van klinisch bewezen probiotica bij antibiotica. Wij zijn er heel erg blij mee, want nu hebben zorgverleners eindelijk een goede leidraad bij het kiezen van een probioticum voor hun patiënten/cliënten die antibiotica moeten gebruiken. En we zijn trots, want ons probioticum Winbiotic Pro•AD staat erin als een van de 8 probiotische producten waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze helpen om antibiotica geassocieerde diarree te voorkomen. In deze No Guts No Glory vertellen wij u hoe deze gids tot stand is gekomen en wat de betekenis is van de toegekende sterren (en, nee, die geven niet aan hoe effectief een product is).
Dat het inzetten van probiotica ook bij andere klachten zin heeft, vertelt diëtiste Bérénice Jaime uit Den Haag. Zij zet regelmatig probiotica in bij haar cliënten, en met resultaat.
Het onderzoeksproject My Own Research/MORE gaat de komende jaren onderzoeken in hoeverre probiotica kunnen helpen bij de combinatie van vermoeidheids- en buikklachten, die veel voorkomt bij chronisch zieken. Dit zal via een heel nieuwe onderzoeksmethode gebeuren, waarbij de behandeling verschilt per patiënt en de patiënt zelf bepaalt welke effecten gemeten moeten worden. Bij deze methode staat de behoefte van de patiënt centraal.
Verder kunt u in dit nummer meer lezen over het nadelige effect van (te veel) zout op het microbioom, het nut van probiotica bij diarree tijdens chemotherapie en bestraling en in hoeverre de Winbiotic-probiotica histamine produceren en waarom dat belangrijk is.
Veel leesplezier,
Anneliet Bannier