Astma en allergieën komen vaak voor bij verschillende generaties van een familie. Maar binnen één generatie kan de ene broer of zus wel astma of hooikoorts ontwikkelen en de ander niet. Hoe kan dat? Een mogelijk antwoord is: antibioticagebruik op jonge leeftijd. Cohortonderzoek onder Amsterdamse kinderen laat zien dat er een link is tussen antibioticagebruik door de moeder tijdens de zwangerschap of bij het kind in de eerste levensmaanden en het ontstaan van astma en allergieën. En ook bij obesitas is er een link met vroegtijdig antibioticagebruik.
Een gemeenschappelijke factor hierbij is dat antibiotica, met name breed-spectrum, een verstorend effect heeft op de darmmicrobiota. Het meest directe gevolg van deze verstoring is antibiotica geassocieerde diarree (AAD). Maar steeds meer onderzoek laat zien dat de verstoring ook op lange termijn gevolgen heeft voor de gezondheid; niet alleen bij kinderen, maar ook bij ouderen.
Ouderen krijgen vaker AAD door antibiotica dan jongere mensen. En ook zij kunnen op lange termijn nadelige gevolgen ondervinden. Dat uit zich bij hen in bijvoorbeeld een hoger risico op (her)infectie, waarvoor vaak opnieuw antibiotica wordt voorgeschreven.
Een mogelijke manier om de verstoring van de darmmicrobiota door antibiotica tegen te gaan, is het gebruiken van probiotica. Er is inmiddels een flinke hoe-veelheid onderzoek dat laat zien dat specifieke probioticasoorten in staat zijn om AAD tegen te gaan, en daarmee een eventuele neerwaartse gezondheidsspiraal te doorbreken.
In deze No Guts No Glory presenteren wij de nieuwste onderzoeken over de langetermijneffecten van antibiotica op de gezondheid en de mogelijkheden van probiotica, met name bij ouderen. Wilt u meer weten? Bezoek dan de antibiotica-pagina op onze website of meld u aan voor een van onze online scholingen .
Anneliet Bannier